Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

GY.I.K.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (GYIK/FAQ)

Hogyan válasszak alkoholszondát?

Minden esetben a felhasználás jellege alapján célszerű meghatározni a beszerzendő akoholszonda típusát. Általánosságban javasoljuk, hogy kizárólag minőségi alkoholszondát válasszon, és pontos eredmény kimutatása érdekében a gyártó által meghatározott időszakonként kalibráltassa is azt. Javasoljuk továbbá, hogy a következő kérdéseket tegye fel a berendezés beszerzése előtt:

· Magáncélra, vagy céges használatra keres alkoholszondát?

· Milyen gyakran fogja használni a berendezést (naponta, heti 1-2 alkalommal, rendszertelenül)?

· Egyszerre hány ember ellenőrzésére használja a készüléket?

· Fúvókás, vagy fúvóka nélküli használat preferált?

A fentiekben jelzett kérdések megválaszolása jelentősen segíthet a megfelelő alkoholszonda kiválasztásában, de sok információt találhat weboldalunkon az egyes termékeknél, és kollégáink is szívesen segítenek Önnek. Kérés, kérdés esetén hívja központi telefonszámunkat (+36 1 262 0508), vagy küldjön emailt az alkoholszonda@bearings.hu címre.

Hitelesített, vagy kalibrált alkoholszonda?

A két fogalmat sokszor összekeverik az alkoholszonda iránt érdeklődők.

A hitelesítés engedélyhez kötött hatósági tevékenység. A hitelesítésre kötelezett termékek köre meghatározott, az alkoholszondák viszont nem tartoznak ebbe a körbe. Hitelesíteni csak olyan alkoholszondákat lehet, ahol már előzetesen sor került egy hatósági jogkörrel felruházott intézmény típusvizsgálatára. A típusvizsgálaton megfelelt alkoholszondatípusok készülékeit lehet egyenként hitelesíttetni.

A kalibrálás nem hatósági vizsgálat, de a pontos mérés érdekében a gyártók előírják a készülékek bizonyos időközönként történő újrakalibrálását. Ezt a feladatot csak megfelelő szakértelemmel és eszközparkkal rendelkező vállalkozások végezhetik. Cégünk, mint a Sentech típusú alkoholszondák kizárólagos magyarországi forgalmazója a készülékek kalibrálását is vállalja.

A megbízható mérés érdekében mindig kalibráltassa készülékét határidőben. Ennek elmaradása esetén egy hitelesített készülék is mutathat pontatlan értéket!
 

Bizonyító erejű-e az alkoholszonda által mért mérési eredmény?

Az alkoholszondák - az egyszerűbbtől a profi készülékekig - ellenőrző célt szolgálnak. Pozitív mérési eredmény megállapítása esetén vérvétel szükséges az alkoholos befolyásoltság hatóság előtti bizonyításához.


Milyen gyakran kell kalibrálni az alkoholszondát?

A megbízható és pontos eredmény kimutatása érdekében bizonyos időközönként szükséges az alkoholszondák kalibrálása. Ennek gyakoriságát a készülék gyártója írja elő és típusonként eltérő lehet.

Az általunk forgalmazott alkoholszondák döntő része kijelzi az újrakalibrálás szükségességét.

Hogyan használjam az alkoholszondát ÖNMAGAM ELLENŐRZÉSÉRE?

A kérdés megválaszolásához néhány alapvető információt le kell szögezni. Ezek:

· Az egyes emberek szervezete eltérően reagál az alkohol fogyasztására. Mint ahogy eltérően viselkedünk alkohol fogyasztását követően (agresszív-, vidám-, szomorú-, álmos-, élénk- stb. viselkedés), úgy az alkohol felszívódása is eltér a fogyasztóknál. Nevezetesen eltérő gyorsasággal és hatékonysággal szívódik fel, vagy bomlik le. Ennek megfelelően az alkoholszondák által mért eredmények (mivel a pillanatnyi állapotot tükrözik) akkor lesznek megbízhatóak és jól használhatóak, amennyiben ismerjük a saját szervezetünk alkohollal kapcsolatos reakcióját.

· Saját magunk megismerése érdekében hasznos lehet a saját szervezet letesztelése külön sör, bor, vagy tömény ital esetében, mivel ezek felszívódása és lebomlása eltérő lehet!

· Az alkoholszonda a vérben lévő alkohol szintjét méri (BAC-blood alcohol content). Ennek megfelelően a valós mérési eredmény kimutatásához meg kell várni, hogy az elfogyasztott alkohol felszívódjon a szervezetbe. Mivel ez egyénenként eltérő lehet, ezért általánosságban javasoljuk, hogy az utolsó elfogyasztott alkoholtartalmú étel/ital bevitelét követően min. 20-30 perc elteltével mérjen alkoholszintet, valamint a tesztet ismételje meg 10 percenként néhány alkalommal annak érdekében, hogy lássa az alkohol még felszívódó, vagy már kiürülő stádiumban van-e jelen szervezetében. Vegye figyelembe, hogy bizonyos orvosságok, szájvizek, stb. szintén tartalmazhatnak alkoholt.

· Javasoljuk, hogy a tesztelés előtt fogyasszon vizet a szájüregben lévő alkohol semlegesítése céljából.

· Mivel az alkoholszondák mindig a pillanatnyi állapotot mutatják, ezért soha ne üljön volán mögé, ha bizonytalan az alkoholos befolyásoltság tekintetében.

Hogyan használjam az alkoholszondát MUNKAVÁLLALÓK, VAGY ALVÁLLALKOZÓK ELLENŐRZÉSÉRE?

A hatályban lévő törvények, rendeletek, valamint a céges előírásoknak megfelelően „A munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkavédelemre vonatkozó szabályok, utasítások megtartásával, a munkavédelmi oktatásnak megfelelően végezhet munkát. A munkavállaló köteles munkatársaival együttműködni, és munkáját úgy végezni, hogy ez saját vagy más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse…”.

Ennek megfelelően a munkaadó, vagy annak megbízottja ellenőrizheti, hogy a munkavállaló megfelelő állapotban van-e munkájának ellátásához anélkül, hogy közben veszélyeztetné önmaga- vagy mások testi épségét.

A munkához megfelelő állapot ellenőrzésére szolgáló egyik eszköz az alkoholszonda, melynek kiválasztásánál minden esetben célszerű tekintetbe venni a használat gyakoriságának, az ellenőrzött személyek számának, a mért adatok kijelzésének és a használat módjának körülményeit.

Ahhoz, hogy az ellenőrzésre használt készülék megbízható értéket jelezzen, kizárólag minőségi és rendszeresen kalibrált alkoholszondát használjon, különben pozitív mérés esetén megkérdőjelezhetővé válik a mért eredmény hitelessége.

Hogyan juthatok hozzá a kiválasztott alkoholszondához?

A Bearings Kft. a Sentech-típusú alkoholszondák kizárólagos magyarországi forgalmazója. A termékeket megtekintheti és kiválaszthatja weboldalunkon, vagy akár személyesen is a négy magyarországi szaküzletünk (Budapest, Debrecen, Kecskemét, Zalaegerszeg) valamelyikében, ahol igény szerint be is mutatjuk Önnek a készülékek működését. Az alkoholszondák kiszállítása történhet futárszolgálat igénybevételével vagy személyes átvétellel.